"Bu ülkede bir kız çocuğu doğumdan ölüme kadar ayrımcılığa maruz kalıyor, çünkü bir yük olarak görülüyorlar… Ve böylece suç söz konusu olduğunda kadınlar, özellikle kız çocukları kolay hedef haline geliyor"
Çocukluğun umursamaz coşkusu, günün herhangi bir vaktinde dışarı adımını atma özgürlüğü, şeker kamışı tarlaları arasında saklambaç oynamak; okula refakatsiz yürümek… Hepsi o gün 14 yaşındaki bir çocuktan aniden koparıldı.
O gün Güney Nepal'de bir kız çocuğu yaşıtları gibi ev işlerine yardımcı olmak için biraz ot toplamaya tarlaya doğru gitti. Komşular koşarak yanına geldiğinde annesi tek katlı, kerpiç evlerinde çalışıyordu. Anne, komşuların ifadelerinden kötü bir şey olduğunu anlamıştı. Tarlaya doğru koşarken kızının saldırıya uğradığını öğrendi.
Bu Güney Asya ülkesinde çocuklara yönelik tecavüzler endişe verici bir oranda artıyor. Nepal polisine göre, son 5 yıldaki tecavüz-cinsel saldırı vakalarının yarısından fazlası çocuklara dönük. Bu saldırılar 2018-19’da yüzde 64’de, 2020-21’de ise yüzde 65,8’e yükseldi. Ayrıca saldırıların çoğu rapor edilmiyor.
Vakaların yüzde 70’inden fazlasında tecavüzcü fail erkek biliniyor; yüzde 10’nu akraba. O küçük kız çocuğuna tecavüz eden kişi ise "saygın" bir öğretmen ve komşusuydu.
Nepal'deki kadınlar, regl dönemlerinde genelde "chaupadi" olarak bilinen bir gelenekle özel kulübelerde tecrit ediliyor ve yalnızca erkek akrabalar aracılığıyla vatandaşlık hakları tanınan bir damgalama kültürüyle karşı karşıyalar. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na göre Nepal, Asya'daki en yüksek çocuk evlilik oranlarından birine sahip. Bu dinamikler, kadının "namusuna" öncelik veren köklü bir kast sistemi ile birlikte, kadınların faillere karşı adalet aramasını zorlaştırıyor.
Kadın haklarını destekleyen gönüllü bir kuruluş olan Women Acting for Transformative Change’ın (Dönüştürücü Değişim için Hareket Eden Kadınlar) başkanı Srijana Adhikari, "Bu ülkede bir kız çocuğu doğumdan ölüme kadar ayrımcılığa maruz kalıyor, çünkü bir yük olarak görülüyorlar. Çünkü çeyiz sağlamak ve evlendikten sonra evi terk etmek zorundalar. Ve böylece suç söz konusu olduğunda kadınlar, özellikle kız çocukları kolay hedef haline geliyor" diyor.
Hastane ya da polis karakolunun bulunmadığı bu küçük köyde herkes herkesi tanır. Evler bir birine yakın, çoğu bambudan, çamurdan ve kiremitten yapılmış. Tecavüz olayının üzerinden aylar geçmesine rağmen, anne Tetri ne kadar olayı unutmak istese de, komşularıyla her tartıştığında, insanlar kızının başına gelenlerden dolayı onunla dalga geçiyorlar. Bu neden Tetri, karşılaştıkları damgalamadan dolayı sadece ilk ismini kullanmak istiyor. Kızının olayına şahit olan bir komşu aracılığıyla Tetri bu röportajı Maithili dilinde veriyor.
Komşu ülkeler Hindistan ve Pakistan gibi Nepal’de de tecavüz sadece bir şiddet sorunu değil. Bu ülkelerde kadın bedenine bağlı bir ‘namus’ unsuru var. Save the Children organizasyonunun kıdemli temsilcilerinden Umesh Kumar Gupta, tecavüzle ilgili toplumsal damgalama olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Çoğu zaman utanç, damgalama ve ailelerin köydeki itibarları nedeniyle cinsel şiddet olayları kayıtlara geçmiyor."
Kağıt üzerinde kadınlara ve çocuklara dönük şiddet yasası net. Nepal’de çocuklara tecavüz ciddi bir saldırı suçu. 7 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası var. Yasada ayrıca şikayette bulunulması halinde kişinin ülkeden çıkması yasak. Fakat Tetri kızına tecavüz eden erkeğin Hindistan’a kaçtığını söyleyerek, polise yapılan şikayetlerin bir sonuç getirmediğini belirtiyor.
Kadın, Çocuk ve Yaşlılar Bakanlığı ortak sekreteri Roshani Kumari Shrestha, hükümetin çocuk istismarının üzerine gittiğini belirterek, "Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara medikal ve finansal yardım için hızlı cevap toplulukları kurduk. Güvenli evler sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tetri, beş kızı ve bir oğlunun geçimini sağlayan tek kişi. Tecavüz olayından önce kapı kapı dolaşarak kozmetik ürünleri satarak geçimini sağlıyordu. Zamanın çoğunu çocuklarıyla geçirmek için evinin yakınında tezgah açarak ürünler satıyor. "Önceleri çocuklarımı yalnız bırakmak konusunda endişelenmiyordum. Şimdi ise onlardan evde kalmalarını ve kapıları kilitlemelerini istiyorum. Yalnız başlarına herhangi bir yere gitmelerine izin vermiyorum’ diyen Tetri devam ediyor: "Kızım hayatına devam ediyor fakat evlendiğinde sorun ortaya çıkacak. O artık bakire değil. Bu bir onur meselesi olacak."
*Çeviri: Mehmet İnanç