Karınca Yuvası belgeseli, Brezilya'daki sürekli, örgütlü ve tabandan gelen feminizm hareketinin dününe ve bugüne işaret ederken, bu süreçte emek veren, mücadele eden binlerce Brezilyalı kadından bazılarını gösteriyor
Karınca Yuvası (Formigueiro), kadınların bedenleri ve bölgeleri için verdikleri mücadele hikayelerini anlatan bağımsız uzun metrajlı bir belgeseldir. Belgeselin amacı, tabandaki feminist hareketin günlük yaşamını tasvir etme arzusundan doğdu.
Kadınların yaşam hikayeleri toplumsal hareketlerle nasıl bağlantılı? Bir kadın taban hareketi nasıl inşa edilir? Yaklaşık bir yıl boyunca, genç iletişimcilerden oluşan küçük bir ekip, 2015 yılında Brezilya'da düzenlenen 4. Uluslararası Dünya Kadın Yürüyüşü'nü haber yaptı. Çekimlerden kısa bir süre sonra Başkan Dilma Rousseff'in darbeyle devrilmesi ve Jair Bolsonaro'nun iktidara gelmesiyle Brezilya’daki yaşam önemli ölçüde değişti ve belgesele yeni bir boyut eklendi.
Kadınlar direndi ve Brezilya halkıyla birlikte Bolsonaro'nun faşist hükümetini yendi. Karınca Yuvası, ülke tarihindeki bu sıkıntılı sürecin öyküsünü anlatıyor ve özellikle mücadele etmeye devam etmemiz için bize ilham veriyor, umut ateşini yeniden alevlendiriyor ve bedenlerimizi, bölgelerimizi ve yaşamlarımızı özgürleştirmek için kadınların mücadelesini belgelendiriyor.
Rio de Janeiro'daki Siyahi ayaklanmadan Mato Grosso do Sul'daki Yerli direnişine, Minas Gerais'deki madencilik şirketlerine karşı mücadeleden Rio Grande do Norte'deki rüzgar parklarına karşı savaşa tüm kadınların direnişini belgelendirdik. Belgeseli çektikten yedi yıl sonra, o kadınların uğrunda savaştığı ufuk uzak bir hayal gibi görünüyordu. Ancak yolculukları ve mücadeleleri Brezilya için olası çıkış yollarını gösteriyor.
2015 yılında 4. Dünya Kadın Yürüyüşü Uluslararası Eylemi sırasında hareket olarak amacımız, kadınların yaşadığı, çalıştığı, mücadele ettiği ve hayal kurduğu yaşamı ve anti-kapitalist feminizmi güçlendirmekti.
Karınca Yuvası, hareket hakkında bir filmdir. Hem üretilme şekli hem de betimlediği feminizm türü açısından kolektiftir. Belgesel, Bruna Provazi ve Tica Moreno tarafından yönetildi ve yaklaşık 300 destekçiyle kitlesel fonlama yoluyla üretildi. 2019'da düzenlemeye başladık ve ancak pandemi döneminde yeni desteklerle nihayet bitirildi.
Belgesel Mayıs 2022'de gösterime girdi ve ülkenin çeşitli yerlerinde, tiyatrolarda, derneklerde, üniversitelerde ve işçi sendikalarında gösterildi. Bu gösterimlere 1.000'den fazla kişi katıldı ve film aynı zamanda Brezilya'nın ücretsiz TV kanalı TVT'de (Portekizce İşçi TV'nin kısaltması) ve Lizbon, Portekiz ve Dalton, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki film festivallerinde gösterildi.
Bruna Provazi ve Tica Moreno, ANT NEST: Women's Everyday Revolution'ın yardımcı yönetmenleridir.