Rojava Kadın Devrimi, tesadüfen veya birdenbire değil, bu altyapıya dayanarak gelişmiştir… Suriye rejiminin baskı ve zulmüne karşı birçok bedeller verildi. Direnen birçok kadın gözaltına alındı, kaybedildi. Bunlardan biri de Nazliye Keçel oldu…
Rojava Devrimi bir Kadın Devrimi'dir. Ortadoğu’da kadınların hayatını değiştiren, dünya kadınlarına da umut olan, eşitlikçi ve özgür bir toplumun inşasıdır. Rojava Kadın Devrimi, tüm kadınların yeniden ve özgürce varoluşudur. Kadın devriminin Rojava'da gelişmesi bir tesadüf değil. PKK Lideri Abdullah Öcalan henüz daha resmi örgütlenmeye gitmeden önce kadının mücadeledeki önemli yerini görmüş, kadınların mücadele içinde etkin örgütlenmesinin önünü açmış ve bunu bir çizgi haline getirmişti. Sakine Cansızlar Diyarbakır Zindanı'nda direniş bayrağını dalgalandırırken Lübnan-Filistin sahasına giden kadınlar ilk gerilla gruplarında yer almaya başlamış, Kürdistan'da kadınlar sömürgecilere karşı mücadeleye başlamıştı. Önemli sayıda öncü kadın kadro da toplumsal çalışmalara imza atmıştı. 90’lı yıllarda büyüyen Özgürlük Hareketi'ne önemli oranda kadın katılımı olmuş, bu katılımlardan en çok da Rojava etkilenmişti. 1990'lı yıllarda Rojava'dan da çok sayıda kadın mücadeleye katılmış böylece Rojava Kadın Devrimi'nin ilk nüveleri de atılmıştı.
Rojava Kadın Devrimi, tesadüfen veya birdenbire değil, bu altyapıya dayanarak gelişmiştir. Kadınlar 2000'lerin başında meclis ve komünler şeklinde örgütlenmeye başladı ve 2005 yılında bu örgütlülüğünü Yekîtiya-Star çatısı altında topladı. Kadınlar tüm örgütlülüklerini Baas rejiminin baskısı altında geliştirdi. Bu şekilde kadınlar örgütledi, bilinçlendi, Özgürlük Mücadelesinde aktif rol almaya başladı. Özgün örgütlülüklerini sağlayan kadınlar süreç içerisinde Demokratik Birlik Partisi'nde (PYD) de özgün olarak örgütlendi. 2005 yılından 2011 yılına kadar Suriye rejiminin baskı ve zulmüne karşı birçok çalışma yürütüldü, mücadele edildi ve bedeller verildi. Mücadele eden ve direnen birçok kadın gözaltına alındı, işkencelerden geçirildi ve kaybedildi. Bunlardan biri de Suriye rejimine karşı mücadele eden Nazliye Keçel oldu. Kaçırılan Nazliye’nin akıbeti hâlâ bilinmiyor.
2012 yılına gelindiğinde ise kadınlar devrimde öncü bir rol üstlendi. Devrim ile birlikte örgütlülüğünü askeri, siyasi, toplumsal ve ekonomi alanlara da taşıdı. Daha da büyüyen ve çeşitlenen bu örgütlülük tüm bölgede yoluna çatı örgüt Kongra Star ile devam ediyor. Kürt, Arap, Asuri, Hıristiyan, Çerkes kadınlar bugün Kongra Star içerisinde yerlerini alıyor. Yani Kongra Star çalışmalarını sürdürürken bölgedeki tüm bileşenlerle birlikte hareket ediyor. Savaştan etkilenen ve erkek egemen zihniyetin etkisinden kurtulmak isteyen kadınlar Kongra Star sayesinde örgütlendi. Bu şekilde devrimde rollerini oynayan kadınlar, toplumun ve kadınların özgürlüğü için büyük bir miras oluşturdu.
Başlangıçtan günümüze kadar Kürt kadın hareketi ve kazanımları saldırıların hedefi olduğu gibi Rojava Kadın Devrimi de ulus devlet ve özelde de Türk devletinin hedefi oldu. Kendini kadının bedeni ve emeğinin sömürüsü üzerinden var eden ulus devletler, bir tehdit olarak gördüğü kadın özgürlükçü demokratik toplum perspektifi ile inşa edilen kadın devrimine bugün de saldırmaktadır.
Bu saldırılarla Rojava Kadın Devrimi, kaynağı olan Kürt kadın hareketinden koparılmak istenmektedir. Bunun için de Rojava’daki öncü kadınlar hedef alınıyor ve katlediliyor. Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef, Kobanê Kantonu Kongra Star sorumluları Zehra Berkel ve Hebun, Şedade’de kadın meclisinde çalışma yürüten Hinde ve Seda, YPJ komutanı Dilar Efrîn ve Mizgîn Kobanê katledilen bazı kadın öncülere örnek olarak ilk akla gelenler oluyor. Bu katliamlarla kadının temellerini oluşturduğu demokratik ulus deneyiminin tasfiyesi hedeflenmektedir.
10 yılını geride bırakmaya hazırlanan Rojava Kadın Devrimi, özsavunma temelinde kendini savundu, bugün de bu savunmasını sürdürüyor. Kazanımlarını ve özgürlüklerini korumak için her kadın bir özsavunma gücü olsa da binlerce kadının yer aldığı YPJ olarak bildiğimiz bir kadın ordusu da mevcut. Kongra-Star ise Arap, Kürt, Süryani, Ermeni, Türkmen ve Asuri kadınların kurduğu komün, meclis ve tüm örgütlenme ağlarında ve adalet sağlayan mekanizmalarla eril ve baskıcı Baas rejiminin kalıntılarını hafızalardan silmek, kadın düşmanı siyaseti ve yaşamı değiştirip dönüştürmek için mücadele ediyor.
Demokratik sistemi inşa eden kadınlar, dili, kültürü, ekonomisi, ekolojisi, adaleti ile bir sistemin inşası için elzem olan tüm mekanizmalar içinde en aktif, en önde ve güçlü savunucusu olarak irade sahibidirler.
Devrimin 10. yılını karşılarken kadın devrimi, Kürdistan ve Ortadoğu toplumunun derinliklerine kök salıyor. Türk devletinin saldırı tehditlerinin arttığı bu süreçte evrensel bir devrim olan Rojava Kadın Devrimi'ni korumak ve yaşamasını sağlamak tüm kadınların görevi.